הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי - ניוזלטר #72 (מרץ 2023)
לקובץ PDF, לחצו כאן.
מאחלים לקהילת הקוראים שלנו
חג פסח כשר ושמח
רמדאן קרים رمضان كريم
חג פסחא שמח Happy Easter
חדש! תכנית שש-שנתית ללימודי רפואה
הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי מתרגשת להכריז כי תפתח תכנית שש-שנתית מלאה ללימודי רפואה.
בית חולים לדובים ה-11
שוב השנה, השנה ה-11, פתחה הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי את שעריה למאות ילדים ודובים ובובות שלהם, בליווי הורים ובני משפחה נוספים, ב-27 מרץ, 2023.
המסורת האגדית בית החולים לדובים בפקולטה היא פעילות מכוונת קהילה בהנחיית סטודנטים והשנה שוב בהנחייתו של סטודנט שנה ג' לרפואה, עמית גבאי. בובות הפרווה יחד עם בעליהם "מתאשפזים" תחילה לחדר המיון ואז חווים תרחישים רפואיים אופייניים ברדיולוגיה, קרדיולוגיה, אורטופדיה, רפואה דחופה, כירורגיה, רפואת עיניים, אף אוזן גרון, רפואת שיניים ועוד. מטרת היום היא שהילדים יזכו להתנסות בטיפול רפואי בסביבה לא מלחיצה וכיפית וללמוד על אורח חיים בריא בו זמנית.
פרדי זינגר, הספונסר של האירוע שוב השנה, מוסיף: " אנחנו בהחלט גאים על הפרויקט המופלא הזה. במציאות המורכבת בה אנחנו נמצאים היום מדהים לראות אי של שפיות. הסטודנטים המסורים והסגל של הפקולטה משתפים פעולה בעבודה החשובה הזו כשהמטרה היא פשוט לעשות טוב. אנחנו משמחים מאות רבות של הורים וילדים מדי שנה. הילדים של לפני 10 שנים חלקם הורים כבר היום וכולנו גאים בתקווה ובשמחה שאנו מביאים לילדי הצפון."
ביקורן של פדרציות הרטפורד וניו הייבן
הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי ארחה משלחת מרשימה של כ-20 חברים פעילים בפדרציות ניו הייבן והארטפורד (New Haven and Hartford Federations) , כולל נציגים מגרינוויץ' (קונטיקט). נושא הביקור שלהם היה "טכנולוגיה וחדשנות".
במהלך הביקור, שהתרחש ביום 13 מרץ, 2023, הקבוצה נפגשה עם:
- ד"ר אלון ברש, ראש המעבדה לחקר אנתרופולוגיה פיזית, אנטומיה אנושית ואבולוציה ומרכז קורס אנטומיה – כולל ביקור במעבדת האנטומיה והתנסות בשולחן האנטומאז' ומשקפי ה- VR.
- ד"ר שירה פרץ, אחראית המרכז הגנומי
- ד"ר אלה מעוז, אחראית מכשור מדעי ומחשוב
- ד"ר סיוון שפיצר, סגנית מנהל הספרה לסוכרת, ראש החוג לבריאות האוכלוסייה וחוקרת ראשית במעבדתה HEAL – Health Equity Advancement Lab
ד"ר שרון גולדמן, סגנית הנשיא לפיתוח באוניברסיטת בר-אילן, שליוותה את הקבוצה, סיכמה את היום ואמרה: "היה באמת תענוג לארח קבוצה שחולקת את החזון שלנו לשפר את הפריפריה הצפונית של ישראל. אנו מצפים לשותפות מתמשכת עם הנהגת פדרציית ניו הייבן והארטפורד בקידום המטרות שלנו".
מינויים וקידומים
- ברכות לד"ר הדס שאשא-לבסקי, על מינוי לדרגת מרצה קלינית
- ברכות לד"ר חיים שטארקר, על מינוי לדרגת מרצה בכיר קליני
- ברכות לד"ר נעמה מרקוס, על קידומה לדרגת מרצה בכירה קלינית
- ברכות לפרופ' נאיל אליאס, על קידומו לדרגת פרופ' חבר קליני
פרסי מורים מצטיינים
הטקס הראשון בסדרת טקסי "תודה" השנה נערך ב-20 במרץ, 2023. אנו מעריכים את העבודה הקשה של המרצים לתארים מתקדמים, מרצים פרה-קליניים, מנטורים ומורים קליניים.
טקס לרגל 125 שנים להקמת ביה"ח הצרפתי בנצרת
בית החולים הצרפתי בנצרת חגג 125 שנה להקמתו ב-20 במרץ, 2023.
פרופ' נאיל אליאס (בתמונה, משמאל), הזמין את פרופ' ג'וני יונס (מימין) לייצג את הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי. לצערנו, לפרופ' חיים פוטרמן, דיקן הפקולטה בפועל, הייתה התחייבות קודמת בפקולטה.
עוד נכחו ראשי ערים מקומיות כמו נצרת ונוף הגליל, מנהלי בתי החולים הסקוטי, האיטלקי, זיו והעמק, הנהלות קופות חולים, אנשי דת, קונסול צרפת ועוד אחרים.
פרופ' יונס בירך את בית החולים בשם הפקולטה, והדגיש את חשיבות הקשר וחיזוקו לטובת הוראת הסטודנטים והתפתחותו של בית החולים.
ברכות
ברכות לסטודנט לתואר שני אביאל מלכיור (מהמעבדה של ד"ר אבי פרץ) על זכייתו בפוסטר מצטיין בכינוס השנתי של האיגוד הישראלי למדעי המעבדה הרפואית (אילמ"ר) אשר התקיים בתאריכים 15-14 מרץ, 2023. הפוסטר שלו: " Antimicrobial activity of Black Soldier Fly (Hermetia illucens) larvae hemolymph against Clostrioides difficile"
סמינרים
שימו לב: את כל סמינרי הפקולטה הקרובים לשנת הלימודים 2022-23 ניתן לראות כאן.
- Faculty Seminar: From sleeve gastrectomy to gastric biology (Dr. Danny Ben-Zvi, Hebrew University)
- Faculty Seminar: Dissecting the architecture of the largest molecular machine - the eukaryotic flagellum (Dr. Iris Grossman-Haham, BGU)
כנס: "בריאות בפריפריה"
הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי השתתפה בכנס הראשון שהוקדש לקידום בריאות בפריפריה בישראל. הכנס אשר אורגן על ידי אוניברסיטת בן גוריון והמרכז הרפואי זיו, התקיים ב-21 במרץ, 2023 והתמקד ב"מה זהה, שונה ומשותף".
כנס בקרוב
כנס הספרה השנתי 2023 ע"ש רות זלצמן (3 במאי 2023, מלון גולדן קראון, נצרת)
סדנא בקרוב
Team-Based Learning, led by Prof. Larry K. Michaelsen (2 במאי, 2023)
יום האישה בפקולטה
יום האישה צוין בפקולטה ב-19 במרץ, 2023 וכלל סדנה לדוקטורנטיות וחוקרות שהתמקדה בחיזוק המסוגלות והמודעות העצמית והמגדרית.
הסדנא אפשרה למידה משותפת ויצירת אחווה נשית תומכת ומאפשרת (sisterhood) מתוך מרחבי שיח שונים, שיתוף אותנטי ולמידה מחוויות החיים, מתיאוריה, ודמויות נשיות מעוררות השראה.
פעילויות סטודנטים
- אירועי "האוס" חזרו – ביום 20 מרץ, 2023, הוקרן פרק מתוך סדרת הטלוויזיה "האוס" באודיטוריום ע"ש אסתר וחיים קרסו, ושלאחריו זכו הסטודנטים לדון במקרה הרפואי אשר הוצג, בהנחייתו של ד"ר נגי'ב דאלי, מנהל המכון ההמטו-אונקולוגי במרכז הרפואי זיו וכן מרצה בכיר בפקולטה.
- אגודת הסטודנטים לרפואה ארגנה מספר פעילויות חברתיות לסטודנטים במחזורים השונים. לכל כיתה הייתה הזדמנות להיפגש בסביבה נינוחה ומהנה, וליהנות מפיצה ומשקאות.
פסטיבל הולי Holi
בית הספר הבינלאומי של אוניברסיטת בר-אילן ונציגי הסטודנטים ההודיים ארגנו חגיגה ב-13 במרץ, 2023 לכבוד החג ההודי 'הולי' - פסטיבל הצבעים, האהבה והאביב. 14 סטודנטים מקמפוס צפת הצטרפו לאירוע ברמת גן.
מזל טוב!
- מזל טוב למלכה בולמן לרגל הולדת הבת.
- מזל טוב למיכל מזרחי לרגל הולדת הבת.
ספירת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי
לעדכונים האחרונים על פעילות הספֵרה, אנא בקרו בדף הפייסבוק שלהם כאן ובעמוד ה- LinkedIn כאן. תוכלו למצוא עוד פרטים על:
- הוועדה הקהילתית המייעצת של ספֵרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי (בתמונה), התכנסה לישיבתה הראשונה בחודש פברואר בפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי. הוועדה מורכבת ממנהיגים דתיים, נציגי קופות החולים, נציגי התעשייה, נציגי השירותים החברתיים, נציגי מערכת החינוך ועמותות בגליל. הוועדה תמליץ על תעדוף סדר יומה של ספֵרת הסוכרת וכן תעריך את התקדמות המיזם.
- הספֵרה פרסמה את תוצאות המחקר של פרופ' נעים שחאדה על השמנת ילדים. המחקר אישר שילדים עם BMI גבוה יותר נמצאים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, מחלות כבד וסוכרת.
- הספֵרה פרסמה את הקריאה להגשת תקצירים לקראת הכנס הראשון, המתקיים ב-3 במאי, 2023 בנצרת. ד"ר רון פירן יוביל את המפגש בנושא מדע בסיסי הקשור לסוכרת והשמנה.
- ביום שני, 13 מרץ, 2023, יחד עם עמותת פרויקט נובה ("נובה"), הספֵרה ערכה יום הכשרה אינטראקטיבי בנושא עבודה מבוססת נתונים ולוח המחוונים למובילי הבר"ק (בריאות, רשות, קהילה) בחמשת ערי הפיילוט (נצרת, נוף הגליל, צפת, סחנין ושפרעם) העובדות בשיתוף עם הספֵרה. לוח המחוונים של הספֵרה משלב נתונים מהעיריות עם נתונים מקופות החולים ומקורות נוספים, ומספק תובנות חסרות תקדים לגבי בעיות בריאות בתוך הערים.
- ביום רביעי 15 מרץ, 2023, הספֵרה וקופת החולים מכבי השיקו את התכנית "טרום סכרת". סטודנטים וסטודנטיות מהפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי יוצמדו לרופאי משפחה כדי לספק לכ-500 חולים את הטיפול הדרוש להם כדי למנוע התקדמות לסוכרת.
ראו את ה-"Save the Date" המצורף בסוף הניוזלטר.
הכירו את הסטודנטים שלנו בתכנית PhD: שיר גלעין
החודש אנא תכירו את שיר גלעין, סטודנטית לדוקטורט במעבדה של ד"ר חנה קרן (Human Artificial Control- Keren lab) HACK-Lab. שיר מספרת:
במקביל ללימודים לקראת דוקטורט אני עובדת גם כפסיכולוגית רפואית, ומרכזת את השירות הפסיכולוגי הרפואי בבית חולים זיו, בצפת.
מאז לימודי התואר הראשון נהנתי לעשות מחקר. לאחר התואר הראשון בפסיכולוגיה, נאלצתי לבחור האם להמשיך בתואר מחקרי בלבד או בתואר טיפולי, שבו אפשר לשלב מחקר אומנם בהיקף קטן. בחרתי להתקדם לתחום הטיפולי, אולם ניסיתי לשלב מחקר בעבודתי בבית החולים.
ואז הגיעה מגפת הקורונה.
בתחילת מגיפת הקורונה, המידע לגבי המחלה היה עדיין מוגבל. בית החולים התרוקן ממטופלים, שפחדו להידבק. לאחר תקופה קצרה, המחלה התחילה להתפשט, ומחלקות הקורונה של בית החולים התמלאו בחולים המתקשים לנשום. זו הייתה הפעם הראשונה שבה ערכתי טיפול פסיכולוגי, כאשר ביני ובין המטופל מפרידים חליפת מגן לבנה מניילון, משקפי מגן וכפפות. המטופל אינו רואה אותי, ואני התקשיתי לשמוע אותו. בתקופה זו חזיתי במקרים קשים ושוברי לב. מטופלים נלחמו על חייהם בגבורה רבה, אך לעיתים רבות מדי, נכנעו למחלה אכזרית, המתקדמת במהירות שיא. חלק גדול מהמטופלים היו אנשים בגילאי הביניים. רק שבוע או שבועיים קודם לכן נהלו חיים יצרניים ובריאים, גידלו את ילדיהם המתבגרים, והלכו לעבודה.
את ההתמחות שלי בפסיכולוגיה ערכתי בין היתר במרפאת כאב. שם בולט קשר גוף-נפש, והאופן בו כאב פיזי מקדם ומשפיע על כאב נפשי, אך, ביתר שאת, כיצד כאב נפשי מקדם ומעצים כאב פיזי. גם במחלקת הקורונה בלט הקשר גוף נפש. חולים במצוקה פיזית אקוטית סבלו מחרדה מצמיתה לחייהם, אולם הרושם היה כי חרדה ודיכאון, תרמו להחמרת המצב הפיזי.
הצטרפתי למעבדה של ד"ר חנה קרן. שם אני שמחה לחקור, בין היתר, קשרי גוף-נפש ותופעות פסיכוסומטיות. מטרות המעבדה הן להבין, למדוד ולשלוט ברגשות ובמצב הרוח, תוך שימוש בכוחה של טכנולוגיה והנדסה מתקדמת. הטכנולוגיה שאנו מפתחים תוכל בסופו של דבר לעזור לשפר את מצב הרוח והרווחה הנפשית ולהביא לטיפולים פרטניים חדשים לדיכאון ופסיכופתולוגיות אחרות. במעבדה אני לומדת תחומים בהם לא עסקתי מעולם בעבר, כגון תכנות ועיבוד נתונים, תוך ניסיון לתרום מהידע הקליני שצברתי למחקרים שלנו. מהבחינה הזו, העבודה במעבדה משלבת באופן מושלם את שני תחומי העניין שלי - הטיפולי והמחקרי.
בוגרי עזריאלי שימו לב!
אנא עזרו לנו להפיץ את הבשורה לבוגרי עזריאלי שאנו רוצים לשמור על קשר! אנחנו רוצים לשמוע מהם. ראו בבקשה דף "מכתב פנייה לבוגרים" שלנו, כאן.
שימו לב שכרגע אנחנו משקיעים מאמצים חשובים לבניית ארגון הבוגרים לרפואה.
כל הבוגרים לתארים מתקדמים מוזמנים לנצל את קהילת הבוגרים של אוניברסיטת בר-אילן, כאן.
אתר האוניברסיטה משתף את פעילויות הפקולטה
אתר אוניברסיטת בר-אילן מציג בנדיבות את הפעילויות, המחקר והאישים של הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי.
עקבו אחר דף הפייסבוק של אוניברסיטת בר-אילן לעוד פרטים.
אתר: מה חדש?
פרסומים
שימו לב: כל הפרסומים של חוקרים בפקולטה ע"ש עזריאלי או במרכזי המחקר המסונפים לה מתבקשים לצטט כראוי את השיוך: Azrieli Faculty of Medicine, Bar-Ilan University, Safed, Israel.
אם אינכם בטוחים או זקוקים להדרכה, אנא צרו אתנו קשר.
- Amani Daoud, Netanel Eisenbach, Ohad Ronen, Amiel Dror, Tali Jane Ohayon, Majd Hajouj, Eyal Sela, Tal Marshak: Cross-cultural adaptation of the Hebrew Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) scale (Laryngoscope Investig Otolaryngol . )
- Hanna Keren: A highly replicable decline in mood during rest and simple tasks (Nat Hum Behav .)
- Sunanda Biswas Mukherjee, Rajesh Detroja, Sumit Mukherjee, Milana Frenkel-Morgenstern: The Landscape of Expressed Chimeric Transcripts in the Blood of Severe COVID-19 Infected Patients (Viruses . )
- David Karasik: Proceedings of the Post-Genome Analysis for Musculoskeletal Biology Workshop (Curr Osteoporos Rep .)
- Gewa Saad, Maya Azrad, Meral Aias, Tamar Leshem, Zohar Hamo, Layan Abu Rahmoun, Avi Peretz: The effect of different C. difficile MLST strains on viability and activity of macrophages (Heliyon . )
- Alaa Abu-Saleh, Lior Feintuch, Adi Shani, Nimrod Rahamimov: Insertion of a urinary catheter on admission lowers acute kidney injury incidence in patients with hip fractures (Int Orthop . )
- D Krupik: Willingness to vaccinate children against COVID-19 declined during the pandemic (Vaccine .)
- Rola Khamisy-Farah, Maher Endrawis, Marwan Odeh, Ruba Tuma: Knowledge of Human Papillomavirus (HPV), Attitudes, and Practices Towards Anti-HPV Vaccination Among Israeli Nurses (J Cancer Educ .)
- David Karasik: A variability in response of osteoclasts to zoledronic acid is mediated by smoking-associated modification in the DNA methylome (Clin Epigenetics . )
- Lee Nusbaum: Deep orbital dermoid cysts (Harefuah .)
- Ohad Ronen: Management of Older Patients with Head and Neck Cancer: A Comprehensive Review (Adv Ther .)
- Ligat Shalev, Mary C J Rudolf, Sivan Spitzer: Better safe than sorry: Evaluating the implementation process of a home-visitation intervention aimed at preventing unintentional childhood injuries in the hospital setting (Front Health Serv . )
- Liza Grosman-Rimon, Muhamd Atrash, Aida Nakhoul, Hanadi Saadi, Edo Y Birati, Shemy Carasso, Erez Kachel: The Effects of Preoperative Pain Education on Pain Severity in Cardiac Surgery Patients: A Pilot Randomized Control Trial (Pain Manag Nurs .)
- בית חולים לדובים לפעם ה-11: הצלחה! (בתמונה)
- טקס מורים מצטיינים
- טקס חנוכת מיזם פסיפס בבית הנשיא בירושלים
- הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי משתתפת בטקס "לבריאות בפריפריה בישראל"
- ד"ר לילך מלצקי: יקירת הר"י (בתמונה)
- jpost.com: BIU Medicine Faculty to open new six-year MD degree program
- jpost.com: Gut microbes can help diagnose gestational diabetes in 1st trimester - study (Prof. Omry Koren)
- הארץ: על רקע המחסור ברופאים, המל"ג אישרה לפתוח מסלול שש-שנתי לרפואה בצפת
- הישג בינלאומי במחקר לד"ר מאיה וולף מכברי
- ד"ר סיון שפיצר ברשת ב' - פערי בריאות ואי שוויון בפריפריה
- maariv.co.il: מחקר חדש הוכיח: ניתן לאבחן סוכרת הריון לפני שהמחלה מתגלה - ולפעול למניעתה (פרופ' עומרי קורן)