פרופ' מאיר שמאי

meir.shamay@biu.ac.il
משרד
תחומי עניין

מטרת המעבדה שלנו היא להרחיב את הידע שלנו על הדבקה נגיפית, ולנצל את הידע הזה לפיתוח ושימוש בתרופות המכוונות ספציפית לתאים נגועים בנגיף. כ-15% ממקרי הסרטן בבני אדם קשורים לזיהומים ויראליים. שני נגיפי ההרפס שאנו חוקרים; נגיף הרפס הקשור לסרקומה של Kaposi (KSHV, HHV-8) ו- Epstein-Barr virus (EBV, HHV-4), קשורים למספר הולך וגדל של ממאירות אנושית. אנו חוקרים את השינויים שנגיפים אלו גורמים לתאים המודבקים. חלק מאותם שינויים גורמים לתאים להתפתח כיוןן של סרטן.  אנו שואפים לפתח אסטרטגיות חדשות לטיפול וזיהוי של סרטן הנגרם על-ידי נגיפים.

תחום הוראה
וירולוגיה
נאופלזיה
תחומי מחקר
נגיפים מסרטנים ואפיגנטיקה
    קורות חיים

תמיד הוקסמתי כיצד חלקיק וירוס קטן ופשוט כל כך, ברגע שהוא נכנס לתאים מסוגל לתמרן אותם לצרכיו. את המחקר שלי על וירוסים התחלתי כסטודנט לתואר שלישי במעבדתו של פרופ' יוסף שאול במכון ויצמן למדע, בלימוד התפתחות סרטן על ידי וירוס הפטיטיס B. לאחר מכן, לצורך הכשרת הפוסט-דוקטורט שלי, הצטרפתי למעבדה של פרופ' ס. דיאן הייוורד בתוכנית נגיפים מסרטנים, בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, בולטימור, מרילנד. בהופקינס התחלתי את המחקר שלי על שני וירוסים נוספים הקשורים לממאירות אנושית, נגיף ההרפס הקשור לסרקומה של קפושי סרקומה ונגיף אפשטיין-בר  Kaposi (KSHV) ו-Epstein Barr virus (EBV). לאחר השלמת הכשרת הפוסט-דוקטורט שלי, התבקשתי לנהל את המעבדה לווירולוגיה של גידולים בחטיבה למדעי ביו-רפואי בג'ונס הופקינס בסינגפור, סינגפור. בשנת 2013 חזרתי לארץ כדי להצטרף לפקולטה לרפואה בעזריאלי בגליל, אוניברסיטת בר-אילן בצפת, והקמתי את המעבדה לנגיפים מסרטנים.

מחקר

במעבדה אנו מנסים להבין כיצד נגיפים מסרטנים משנים את פעילותם של חלבונים תאיים באופן המזרז התפתחות סרטן.  נגיפים מעורבים בכ-15% ממקרי הסרטן בבני אדם, ואנו מתמקדים בשני נגיפים מקבוצת ההרפס (KSHV)  Kaposi’s sarcoma associated herpesvirus   , ו (EBV) Epstein-Barr virus  המעורבים במספר גדל והולך של סרטן בבני אדם. נגיף ה- EBV מאד שכיח ומעל ל- 90% מהאוכלוסיה הבוגרת נושאת את הנגיף בדם. שכיחותו של נגיף ה-KSHV   תלויה מאד במיקום הגיאוגרפי, כאשר כ-10% נושאים את הנגיף בישראל.  בעוד מרבית הנשאים אינם מפתחים סרטן, במקרים מסויימים כגון חוסר תיפקוד המערכת החיסונית הנגיף גורם להתפתחות סרטן. מטרות המחקר במעבדה הן להבין כיצד הנגיפים משנים את התא המודבק באופן המזרז התפתחות סרטן. הבנת תהליכים אלו ישמשו אותנו לפיתוח תרופות המונעות באופן ספציפי התפתחות סרטן בתאים המודבקים. לאחרונה פיתחתי שיטה חדשנית לגילוי תאים מודבקים שהפכו לסרטניים בעזרת בדיקת דם פשוטה.
    סימנים אפיגנטיים כגון מתילצית דנ"א (CpG DNA methylation) ומודיפיקציה של היסטונים מווסתים ביטוי גנים. הסימנים האפיגנטים בתאים סרטניים שונים מאלו המצויים בתאים נורמלים. במעבדה אנו חוקרים כיצד נגיפי ההרפס משנים את האפיגנטיקה של התא המודבק. אנו משתמשים בשיטות של next generation sequencing  על מנת לגלות שינויים במתילציה, וביטוי גנים כולל מולקולות רנא שאינן מקודדות לחלבון (lncRNA). להפתעתנו גילינו שנגיף ה KSHV גורם לביטוי יתר של טרנספוזונים, רצפי דנא שמקורם בוירוסים שהשתלבו בגנום האנושי ועדיין יכולים לקפוץ ממקום למקום בגנום.
    אנו משתמשים בשיטות חדישות לאיבחון מכלול השינוים האפיגנטים בתא בכדי לענות על השאלות הבאות:
    1. מהם סך כל השינוים האפיגנטים הנגרמים בעקבות הדבקה נגיפית.
    2. האם ניתן לזהות מקומות ספציפים בגנום בהם סימנים אפיגנטים מסוימים מבדילים תא מודבק מתא מודבק שהפך לסרטני? אני מצפה שתוצאות מחקר זה יובילו לאיפיון סמנים מולקולרים שיאפשרו זיהוי ומעקב אחר סרטנים הנגרמים מנגיפים.
    3. כיצד משפיעים נגיפי ההרפס על ביטוי הטרנספוזונים , ותרומתם להתפתחות הסרטן.
    4. במידה וקריאת השאלות הקודמות מעוררת אצלך שאלה מדעית נוספת, אשמח לשמוע את הרעיון שאולי יוביל לפרויקט הבא שלך.

פרסומים
    1. Cohen-Gulkar M, David A, Messika-Gold N, Eshel M, Ovadia S, Zuk-Bar N, Idelson M, Cohen-Tayar Y, Reubinoff B, Ziv T, Shamay M, Elkon R, Ashery-Padan R. The LHX2-OTX2 transcriptional regulatory module controls retinal pigmented epithelium differentiation and underlies genetic risk for age-related macular degeneration. PLoS Biol. 2023 Jan 17;21(1):e3001924.

1. Gam Ze Letova C, Kalt I, Shamay M, Sarid R. Latently KSHV-Infected Cells Promote Further Establishment of Latency upon Superinfection with KSHV. Int J Mol Sci. 2021 Nov 5;22(21):11994.

1. Journo G, Ahuja A, Dias-Polak D, Eran Y, Bergman R and Shamay M. Global CpG DNA Methylation Footprint in Kaposi’s Sarcoma. Front. Cell. Infect. Microbiol., 09 July 2021 | https://doi.org/10.3389/fcimb.2021.666143

1. Ahuja A, Journo G, Eitan R, Rubin E, Shamay M: High levels of LINE-1 transposable elements expressed in Kaposi's sarcoma-associated herpesvirus-related primary effusion lymphoma. Oncogene. 2020 Nov 13. doi: 10.1038/s41388-020-01549-9.

1. Naipauer J, Salyakina D, Journo G, Rosario S, Williams S, Abba M, Shamay M, Mesri EA: High-throughput sequencing analysis of a "hit and run" cell and animal model of KSHV tumorigenesis PLoS Pathog. 2020 Jun 30;16(6):e1008589. doi: 10.1371/journal.ppat.1008589. (Shamay M is co-corresponding author).

1. Shamay M, Kanakry JA, Low JSW, Horowitz NA, Journo G, Ahuja A, Eran Y, Barzilai E, Dann EJ, Stone J, Woo WL, Hsieh WS, Xian RR, Ambinder RF:  CpG methylation in cell-free Epstein-Barr virus DNA in patients with EBV-Hodgkin lymphoma. Blood Adv. 2020 Apr 28;4(8):1624-1627. doi:10.1182/bloodadvances.2020001511.

1.   Cohen EM, Avital N, Shamay M, Kobiler O: Abortive herpes simplex virus infection of nonneuronal cells results in quiescent viral genomes that can reactivate. Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Dec 23. pii: 201910537. doi: 10.1073/pnas.1910537117.

1.   Tadmor H, Greenway M, Ahuja A, Orgil O, Liao G, Ambinder RF, Hayward SD, Shamay M: Kaposi's Sarcoma Associated Herpesvirus LANA Modulates the Stability of the E3 Ubiquitin Ligase RLIM. J Virol. 2019 Dec 4. pii: JVI.01578-19. doi: 10.1128/JVI.01578-19.

1.   Journo G, Tushinsky C, Shterngas A, Avital N, Eran Y, Karpuj MV, Frenkel-Morgenstern M, Shamay M: Modulation of Cellular CpG DNA Methylation by Kaposi's Sarcoma-Associated Herpesvirus. J Virol. 2018 Jul 31;92(16).

תאריך עדכון אחרון : 16/11/2023