פרופ' מאיר שמאי
מטרת המעבדה שלנו היא להרחיב את הידע שלנו על הדבקה נגיפית, ולנצל את הידע הזה לפיתוח ושימוש בתרופות המכוונות ספציפית לתאים נגועים בנגיף. כ-15% ממקרי הסרטן בבני אדם קשורים לזיהומים ויראליים. שני נגיפי ההרפס שאנו חוקרים; נגיף הרפס הקשור לסרקומה של Kaposi (KSHV, HHV-8) ו- Epstein-Barr virus (EBV, HHV-4), קשורים למספר הולך וגדל של ממאירות אנושית. אנו חוקרים את השינויים שנגיפים אלו גורמים לתאים המודבקים. חלק מאותם שינויים גורמים לתאים להתפתח כיוןן של סרטן. אנו שואפים לפתח אסטרטגיות חדשות לטיפול וזיהוי של סרטן הנגרם על-ידי נגיפים.
CV
תמיד הוקסמתי כיצד חלקיק וירוס קטן ופשוט כל כך, ברגע שהוא נכנס לתאים מסוגל לתמרן אותם לצרכיו. את המחקר שלי על וירוסים התחלתי כסטודנט לתואר שלישי במעבדתו של פרופ' יוסף שאול במכון ויצמן למדע, בלימוד התפתחות סרטן על ידי וירוס הפטיטיס B. לאחר מכן, לצורך הכשרת הפוסט-דוקטורט שלי, הצטרפתי למעבדה של פרופ' ס. דיאן הייוורד בתוכנית נגיפים מסרטנים, בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, בולטימור, מרילנד. בהופקינס התחלתי את המחקר שלי על שני וירוסים נוספים הקשורים לממאירות אנושית, נגיף ההרפס הקשור לסרקומה של קפושי סרקומה ונגיף אפשטיין-בר Kaposi (KSHV) ו-Epstein Barr virus (EBV). לאחר השלמת הכשרת הפוסט-דוקטורט שלי, התבקשתי לנהל את המעבדה לווירולוגיה של גידולים בחטיבה למדעי ביו-רפואי בג'ונס הופקינס בסינגפור, סינגפור. בשנת 2013 חזרתי לארץ כדי להצטרף לפקולטה לרפואה בעזריאלי בגליל, אוניברסיטת בר-אילן בצפת, והקמתי את המעבדה לנגיפים מסרטנים.
Research
במעבדה אנו מנסים להבין כיצד נגיפים מסרטנים משנים את פעילותם של חלבונים תאיים באופן המזרז התפתחות סרטן. נגיפים מעורבים בכ-15% ממקרי הסרטן בבני אדם, ואנו מתמקדים בשני נגיפים מקבוצת ההרפס (KSHV) Kaposi’s sarcoma associated herpesvirus , ו (EBV) Epstein-Barr virus המעורבים במספר גדל והולך של סרטן בבני אדם. נגיף ה- EBV מאד שכיח ומעל ל- 90% מהאוכלוסיה הבוגרת נושאת את הנגיף בדם. שכיחותו של נגיף ה-KSHV תלויה מאד במיקום הגיאוגרפי, כאשר כ-10% נושאים את הנגיף בישראל. בעוד מרבית הנשאים אינם מפתחים סרטן, במקרים מסויימים כגון חוסר תיפקוד המערכת החיסונית הנגיף גורם להתפתחות סרטן. מטרות המחקר במעבדה הן להבין כיצד הנגיפים משנים את התא המודבק באופן המזרז התפתחות סרטן. הבנת תהליכים אלו ישמשו אותנו לפיתוח תרופות המונעות באופן ספציפי התפתחות סרטן בתאים המודבקים. לאחרונה פיתחתי שיטה חדשנית לגילוי תאים מודבקים שהפכו לסרטניים בעזרת בדיקת דם פשוטה.
סימנים אפיגנטיים כגון מתילצית דנ"א (CpG DNA methylation) ומודיפיקציה של היסטונים מווסתים ביטוי גנים. הסימנים האפיגנטים בתאים סרטניים שונים מאלו המצויים בתאים נורמלים. במעבדה אנו חוקרים כיצד נגיפי ההרפס משנים את האפיגנטיקה של התא המודבק. אנו משתמשים בשיטות של next generation sequencing על מנת לגלות שינויים במתילציה, וביטוי גנים כולל מולקולות רנא שאינן מקודדות לחלבון (lncRNA). להפתעתנו גילינו שנגיף ה KSHV גורם לביטוי יתר של טרנספוזונים, רצפי דנא שמקורם בוירוסים שהשתלבו בגנום האנושי ועדיין יכולים לקפוץ ממקום למקום בגנום.
אנו משתמשים בשיטות חדישות לאיבחון מכלול השינוים האפיגנטים בתא בכדי לענות על השאלות הבאות:
1. מהם סך כל השינוים האפיגנטים הנגרמים בעקבות הדבקה נגיפית.
2. האם ניתן לזהות מקומות ספציפים בגנום בהם סימנים אפיגנטים מסוימים מבדילים תא מודבק מתא מודבק שהפך לסרטני? אני מצפה שתוצאות מחקר זה יובילו לאיפיון סמנים מולקולרים שיאפשרו זיהוי ומעקב אחר סרטנים הנגרמים מנגיפים.
3. כיצד משפיעים נגיפי ההרפס על ביטוי הטרנספוזונים , ותרומתם להתפתחות הסרטן.
4. במידה וקריאת השאלות הקודמות מעוררת אצלך שאלה מדעית נוספת, אשמח לשמוע את הרעיון שאולי יוביל לפרויקט הבא שלך.
Publications
|
תאריך עדכון אחרון : 16/11/2023