טקס יום השואה של אגודת הסטודנטים בסימן 80 שנה למרד גטו ורשה - המרד הרפואי
כמדי שנה, אגודת הסטודנטים של הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי ארגנה והובילה טקס מרגש מאוד לציון יום השואה.
השנה הדגש היה על מרד גטו ורשה שהתרחש לפני שמונים שנה, תוך התמקדות בניסיונות אמיצים של אנשי רפואה לסייע ככל יכולתם בנסיבות, בצורה חסרת אנוכיות. סטודנטים לרפואה חקרו, הכינו והציגו את ממצאיהם, תוך שילוב עדויות כתובות של מקור ראשוני. המצגת הייתה אינפורמטיבית ומאירת עיניים.
הסטודנטים פתחו: "השנה אני מציינים 80 שנה למרד גטו ורשה. מרד זה מסמל את התנגדות היהודית בשואה, ההתנגדות החמושה, הלוחמנית והנועזת. בסימן זה בחרנו להקדיש את הטקס השנה ולספר את סיפור ההתנגדות השקטה, אל האקטיבית של הרופאים בגטו ורשה. נאמנים לצו מצפונם ולשבועתם, כאשר הם סובלים מתשישות, רעב ומחסור ללא אמצעים בסיסיים, הם בחרו לעמוד בצד מטופליהם, להבריח תרופות, לבצע ניתוחים, פעולות רפואיות בסתר ולהתנגד לדרישות המשטר הנאצי בכל דרך אפשרית גם כאשר היה באפשרותם לברוח ולהציל את עצמם ומשפחותיהם. רובם לא שרדו את זוועת השואה, מקצתם שרדו, עלו ארצה ותרמו לתקומת המדינה. אנו רואים ברופאים אלו סמל ומגדלאור לנו, הרופאים לעתיד, ומכאן אנו רוצים להשמיע את קולם".
שמות הרופאים של אותה תקופה שהוזכרו וצוטטו כללו את ד"ר מארק דבורז'צקי, ד"ר ישראל מילייקובסקי, ד"ר אנה בראודה-הלר, פרופסור ויטולד אורלובסקי וד"ר מרק באלין.
דיברו גם על בית ספר לרפואה שהוקם באופן חשאי מ-11 במאי 1941 - 20 ביולי 1942, וכלל כ-500 תלמידים מתוכם כ-50 שרדו. הדליקו נר מיוחד לזכרם.
כמו כן, הוצגו מחקרים שנעשו בזמנו בגטו, ובעיקר עוסקים ברעב קשה.
קטעים מוזיקליים של הסטודנטים ואף בנו של אשת סגל המנהלי, הדגישו את מצב הרוח הרווח בחדר.
הטקס, שנפתח בצפירת דומיה בת 2 דקות בשעה 10:00 ב-18 באפריל 2023, סיים בשירת ההמנון "התקווה".
תאריך עדכון אחרון : 23/04/2023