עובדים ביחד – אקדמיה שירותי הבריאות, קהילות ותורמים מתמודדים ביחד עם וירוס הקורונה

תאריך
It's a Joint Effort: Academia, HMOs, Community, and Donors Fighting the Coronavirus

מגפת הקורונה, שכבשה את העולם בסערה, לא רק מציבה אתגר בפני כל מערכות הבריאות ברחבי העולם, היא גם מדגישה את הבדלי העצמה בה היא פוגעת באוכלוסיות ובמגזרים שונים. בישראל, אזור הגליל מהווה דוגמה להבדלים אלה; המגוון האתני והתרבותי של האוכלוסיה, הריבוד הסוציואקונומי, ורמת הנגישות הנמוכה לשירותים קהילתיים ולרפואה מתקדמת, יחד עם רמה גבוהה של תחלואה כרונית, מציבות אתגר מורכב וקשה בפני  היכולת של שירותי הבריאות  לספק תמיכה וטיפול לנזקקים. הקושי גדול במיוחד עם קבוצות מטופלים בסיכון גבוה, כגון חולי סוכרת, חולים בדרכי הנשימה ומעשנים.

הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן, שהוקמה במכוון בצפת, בלב מערכת הבריאות בגליל, בנתה יחד עם שותפיה - בתי החולים המסונפים, מרפאות הקהילה , ארגונים חוץ ממשלתיים, עמותות ותורמים -  פלטפורמה חדשה, ביולוגית,פסיכולוגית, סוציאלית, להתמודדות רב ממדית עם הנגיף. הפלטפורמה מותאמת לאזור הגליל על מגוון תושביו. כל זאת במקביל להמשך ההוראה והתרגול של הסטודנטים בתקופת המגפה.

דיקן הפקולטה, פרופ' קרל סקורצקי מסביר: "כפקולטה שמטרתה להכשיר רופאים מצוינים, המחויבים לקהילה שבה הם פועלים, עבדנו יחד עם השותפים שלנו לפתח גישה תלת-שכבתית, הישימה לא רק למשבר הנוכחי, אלא גם בונה ומחזקת את המבנה ואת יכולת הפעילות שלנו בגליל.

הפקולטה הובילה מפגשי "שולחנות עגולים" עם השותפים, כדי לקבוע את דרכי הפעולה להתמודדות עם המגפה ועם איכות שירותי בריאות, שעד כה לא טופלו כראוי. המודל הייחודי שפתחנו עומד להתחיל לפעול השבוע, בעזרת הסטודנטים וחברי הסגל של הפקולטה.

רב הממדיות של התכנית באה לידי ביטוי בשלושה היבטים:

הממד הביולוגי – תמיכה ושיפור היכולת של הגורמים המוסמכים ברחבי הגליל בביצוע הבדיקות.

הממד הפסיכו-סוציאלי – תמיכה של הסטודנטים מהפקולטה בעמותות ובארגונים חוץ ממשלתיים במעקב אישי אחר חולים כרוניים. במטרה למנוע התדרדרות במצבם הפיסי והנפשי, כתוצאה מחוסר שליט. מעקב זה ימשך, גם לאחר שהמגפה תחלוף.

בנוסף תשפר הפקולטה את תשתיות המערך הרפואי על ידי הספקת נקודות לבדיקות-אולטרסאונד, ואימון סגל קליני נוסף בבתי החולים המסונפים ובמרפאות הקהילה. הסגל ילמד להפעיל את המכשירים, להעריך את מצבו של החולה ולהפנותו לבית החולים במקרה הצורך. הסגל המאומן ימשיך בעבודתו גם בחלוף משבר הקורונה, וישלב את הבדיקה בשגרת הטיפול הרפואי והחינוך הרפואי.

התכנית הייחודית, התפורה לצרכי הקהילה, פותחה לא רק כדי להעמיק את המחויבות והשותפות הקיימת בין הפקולטה  לבין המערכת הרפואית בגליל אלא גם תשמש כפלטפורמה

לטווח ארוך לשיפור הבריאות של תושבי הגליל לחינוך הסטודנטים לרפואה ולשיפור בריאותם של תושבי הגליל.                                                      

תאריך עדכון אחרון : 03/06/2020