שילוב זרועות להתמודדות בצל הקורונה בגליל
גיף הקורונה שמסעיר את העולם מהווה אחד האתגרים המשמעותיים למערכות בריאות בכל מקום בו התפרץ. לצד זאת המשבר הנוכחי מדגיש עד כמה השפעות הנגיף משתנות ונוגעות בחלק מהאוכלוסייה בצורה קשה ובחלק בצורה קלה יותר. הדבר נכון גם לאזור הגליל לו מספר מאפיינים אשר דורשים תשומת לב מיוחדת להתמודדות עם הנגיף: הרכב האוכלוסייה הכולל קבוצות מיעוט מגוונות מהחברה הישראלית, רמה סוציו-אקונומית נמוכה ונגישות נמוכה לשירותי רפואה ולעדכונים בנושאי הבריאות. כמו כן, אזור הגליל בעל שכיחות גבוהה של אנשים עם גורמי סיכון לנגיף כמו סוכרת, עישון ומחלות ריאה כרוניות. כל האתגרים הללו גורמים למערכת הבריאות להגיע לקצה היכולת שלה באספקת שירותי בריאות ותמיכה לתושבי הגליל.
הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן, הממוקמת באופן ייחודי במארג שירותי הבריאות בגליל, חברה לבתי החולים המסונפים לה באזור, מרפאות ראשוניות, ארגוני חברה אזרחית בגליל וקרן ראסל ברי כדי לעשות מעשה. הם יזמו יחד הקמת פלטפורמה בריאותית חדשה אשר תצא לדרך כבר בשבוע הקרוב ותעניק מענה ביו-פסיכו-חברתי ורפואי כדי לענות על הצרכים של האזור בזמן משבר הקורונה, כל זאת תוך כדי הוראה והדרכה של הסטודנטים לרפואה להתמודדות עם הנושא.
דיקן הפקולטה לרפואה פרופ' קרל סקורצקי: "כפקולטה שמטרתה להכשיר רופאים מצוינים המחויבים לקהילה בה הם עובדים, עבדנו יחד עם שותפים נוספים כדי לפתח אסטרטגיה תלת שכבתית המותאמת לאזור הגליל ולא רק לזמן המשבר הנוכחי, אלא כזו שתמשיך ותחזק את פעילותנו העתידית בגליל". לצורך פיתוח המודל בפקולטה לרפואה הובילו שולחן עגול עם השותפים הרלוונטיים כדי לבחון דרכי טיפול ייחודיות לאזור להתמודדות עם נגיף הקורונה כמו גם צרכים בריאותיים אחרים שהוזנחו בזמן התמודדות עם הנגיף.
פלטפורמת הבריאות החדשה מטפלת בסיכונים ובהשפעות השליליות של נגיף הקורונה במיקוד לצרכי אזור הגליל ומורכבת מחלק של "ביו" הכולל תמיכה והגדלת משאבי האנוש המוקצים לטובת בדיקות קורונה באזור, וחלק "פסיכו-חברתי" – הכולל תמיכה של סטודנטים לרפואה וסיוע לקופות החולים וארגוני חברה אזרחית מקומיים במעקב אחר חולים כרוניים בגליל. זאת כדי למנוע את החמרת מצבם של החולים הכרוניים אשר מבודדים בביתם, אינם מגיעים למרפאות ולמנוע מצב בו יישארו במצב בריאותי קשה עוד יותר לאחר שתחלוף מגפת הקורונה.
הפלטפורמה החדשה מיועדת גם לחזק את מבנה הבריאות בגליל על ידי הדרכה והכשרה של סגל קליני נוסף במרפאות ובמרכזים הרפואיים המסונפים לפקולטה לרפואה לעבודה עם מכשיר אולטרסאונד לצד מיטת החולה, אשר יוכלו לשמש ככלי מיון ראשוני עוד בקהילה. צוותים אלה יסייעו להעריך את חומרת המחלה של הפונה והאם קיים צורך באשפוזו בזמנים אלה, כאשר יש עומס על בתי החולים. המטרה היא שצוותים אלה לא רק יעזרו לצורך המידי של סיוע באיתור מוקדם של חשש להידבקות בקורונה אלא גם שולבו כחלק מתכנית הלימוד של רופאי העתיד בגליל.
השותפות הקהילתית הייחודית שנרקמה מעמיקה לא רק את הקשרים בין הפקולטה לרפואה ע״ש עזריאלי לשותפיה באזור הגליל, אלא תהווה גם פלטפורמה לחינוך סטודנטים ולשיפור בריאות של תושבי הגליל.
https://www1.biu.ac.il/index.php?id=3&pt=20&pid=4&level=1&cPath=4&type=1&news=3467
תאריך עדכון אחרון : 05/05/2020