ד"ר שי בל

מרצה בכיר Senior Lecturer
טלפון
דוא"ל בר-אילן
shai.bel@biu.ac.il
תחום הוראה
אימונולוגיה
תחומי מחקר
מיקרוביום ומחלות מעי דלקתיות
מרכזי מחקר
הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי, אוניברסיטת בר-אילן, צפת
    קורות חיים

    דר' שי בל הוא מרצה בכיר החוקר את המנגנונים המאפשרים לאדם לחיות ביחסי גומלין תקינים עם טריליוני החיידקים, הווירוסים והפטריות (הנקראים ככלל ה"מיקרוביום").

    מחקר

    ד"ר שי בל חוקר את המנגנונים המאפשרים לאדם לחיות ביחסי גומלין תקינים עם טריליוני החיידקים, הווירוסים והפטריות (הנקראים ככלל ה"מיקרוביום"), אשר מאכלסים את המעי, וכיצד הרס של יחסים אלו מוביל להתפתחות מחלות מעי דלקתיות כגון מחלת קרוהן וקוליטיס.

    המעי הינו מערכת אקולוגית סבוכה המורכבת מטריליוני חיידקים, וירוסים, פטריות ויצורים חד תאיים. מערכת זו נקראת בכללותה ה"מיקרוביום". במצב תקין, האדם מספק למיקרובים מחסה (המעי) ומקור אנרגיה (מזון) בעוד המיקרוביום תורם את חלקו לאדם בפירוק מזון ו"הכשרת" המערכת החיסונית של האדם. לאחרונה התגלה כי למיקרוביום תפקיד חשוב במגוון היבטים בריאותיים כגון השמנה, סוכרת, מחלות אוטואימוניות ועוד. האדם שומר על אוכלוסיית חיידקים זו במרחק תקין מעצמו על ידי יצירת אזור "מפורז" אשר מורכב מרירית סמיכה, וחלבונים אנטיביוטיים, אשר יחד מצפים את רקמת המעי כמו שדה מוקשים עבור החיידקים. כאשר חיץ זה נפרץ על ידי חדירת חיידקים, עלולה להתפתח דלקת כרונית במעי, כגון מחלת קרוהן, אשר גורמת לסבל רב והתדרדרות הבריאות הכללית של החולה. במחלת קרוהן חולים עשרות מיליוני אנשים בעולם וישנה עלייה מדאיגה בכמות החולים בישראל בשנים האחרונות. למרות שכיחות המחלה, הגורמים להתפתחותה אינם ידועים, וכך גם דרכי טיפול יעילים בה. במעבדתו של ד"ר שי בל חוקרים כיצד הגוף שומר על האזור ה"מפורז" למרות ניסיונות חדירת החיידקים, מדוע אזור זה עלול להיפרץ, ומדוע במהלך מחלת קרוהן אזור זה אינו מתחדש ודלקת מתחוללת. במעבדה משתמשים בכלים חדשניים כגון עכברים מהונדסים גנטית, מיקרוסקופיה חדישה וריצוף RNA, כדי לפצח מדוע מתפתחות מחלות מעי דלקתיות וכיצד יהיה ניתן לטפל בהם.

    פרסומים

    PMID: 36738733

    PMID: 28751470

    תאריך עדכון אחרון : 17/08/2023