הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן הצטרפה לקבוצה בין-לאומית לקביעת יעילות תרופות שאושרו בידי ה-FDA לטיפול בחולי קורונה

מילמנה מורנשטרן

הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן נכללת בקבוצה בין-לאומית שחוקרת את התפרצות מגפת הקורונה ומפתחת גישה מבוססת ואחידה לאיסוף מידע על המחלה מבתי חולים בכל העולם.

בחודש מרס, ד"ר מילאנה פרנקל-מורגנשטרן, ראש המעבדה לגנומיקה של סרטן ולביולוגיה חישובית של מחלות מורכבות בפקולטה לרפואה, וצוותה החלו באיסוף מידע על כל התרופות המאושרות על ידי FDA שבהן השתמשו לטיפול בחולי קורונה או להקל את תסמיניהם. "תכללנו מידע ממקורות האקדמיים ציבוריים כגון PubMed וממקורות ציבוריים אחרים באמצעות שיטות לכריית טקסטים. לאחר מכן הרצנו מודלים תלת-ממדיים כדי לוודא שחלק מהתרופות המיוחדות קשורות ישירות לנגיף הקורונה הנוכחי, SARS-CoV-2," אומרת ד"ר פרנקל-מורגנשטרן. כל המידע שנאסף, שאמנם לא אומת במחקר ניסויי במעבדה עצמה, אבל הוערך בהתאם לאישורים רגולטוריים רלוונטיים, ובייחוד אישורי FDA ובמאמרים הרלוונטיים, פותח לכדי מאגר מידע שיתופי לטיפולים במחלת הקורונה והוא המופיע באתר המעבדה.

בזכות מאגר זה, מעבדתה של ד"ר פרנקל-מורגנשטרן נכללה בקבוצה בין-לאומית שבה חברות גם מעבדות מארה"ב, סין, איטליה, צרפת, דרום-קוריאה ומדינות נוספות, החוקרות את המגפה כדי לפתח מאגר מידע אוניברסלי שיכיל מידע על נגיף הקורונה מבתי חולים מכל רחבי העולם, מידע אנונימי שאינו פוגע בפרטיות החולים.

מעבדתה של ד"ר פרנקל-מורגנשטרן זכתה בעת האחרונה במענק מיוחד למחקר בנושא נגיף קורונה מאת המכון למדעי הנתונים של אוניברסיטת בר-אילן, כדי שתמשיך ותרחיב את המאגר באמצעות שיטות לכרית מידע. נוסף על כך, ד"ר פרנקל-מורגנשטרן חוקרת את יעילותן של כמה מהתרופות המאושרות (in-vitro) בשיתוף חברות ישראליות שעובדות בתחום.

"מספרם הרב של החולים בקורונה בעולם, בשילוב מאמצי המחקר האדירים של חוקרים ומדענים, יצר כמות ניכרת של מידע זמין שאפשר לסנן ממנו את המידע הרצוי לאבחון, לפרוגנוזה ולמטרות טיפוליות," אומר פרופ' חיים פוטרמן, סגן הדיקן למחקר בפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי. "יכולותיה המוכחות של ד"ר פרנקל-מורגנשטרן בניתוח נתוני-עתק יסייעו לפרויקטים אלו להתקדם במהירות," הוא מוסיף.

דיקן הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי פרופ' קארל סקורצקי אומר שמחקר חשוב זה ממנף את המומחיות ואת הכישרון המיוחדים של ד"ר פרנקל-מורגנשטרן וצוות המחקר שלה למען המאבק החשוב במגפת הקורונה, כאשר אוניברסיטת בר-אילן והפקולטה לרפואה שותפות פעילות מאוד בחקר נגיף קורונה מכמה בחינות, חישוביות וניסיוניות כאחד.

תאריך עדכון אחרון : 29/06/2020