מכון המחקר במרכז הרפואי לגליל

GMC

המכון למחקר רפואי  במרכז הרפואי לגליל – מיזם משותף עם הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי, אוניברסיטת בר אילן, ועם הגברת רעיה שטראוס

פניות לפרופ' חיים פוטרמן, המשנה לדיקן למחקר ומנהל מכון המחקר.

דוא"ל: chaim.putterman@biu.ac.il

רקע כללי:

מחקר רפואי , מחקר תרגומי (translational research) :

מהות המחקר המתבצעת במכון המחקר היא מחקר תרגומי  - מתוך אמונה  שסביבת בית חולים היא משכן מצוין לבצוע מחקר קליני-  בסיסי, ממיטת החולה לשולחן המעבדה ובחזרה.

מחקר תרגומי הוא ראיית המשמעות הקלינית של המחקר הבסיסי וכן הכוונת נושאי המחקר לצרכים הקליניים שיתעוררו בבתי החולים ובמרפאות, ממחקר זה יפותחו טכנולוגיות חדשות אשר להם רלוונטיות ברורה לתחום הרפואי (קליני) ו/או ליישום קליני פוטנציאלי.

המרכז הרפואי לגליל, מהווה כיום את הנדבך המרכזי בפעילות הפקולטה לרפואה בגליל כאשר שני שליש מהסטודנטים לרפואה מהפקולטה, מגיעים למחלקות המשמשות עבורם שדה קליני וכ-15 אחוז מהסטודנטים למדעי הרפואה עושים עבודות המחקר במעבדות המחקר בבתי החולים כאשר כל סטודנט מונחה ע"י צוות רופא וחוקר בסיסי.

קיום מכון מחקר במרכז הרפואי לגליל, תביא להרחבת הפעילות המחקרית והינה יישום חזון של המרכז הרפואי הרואה במחקר, חלק אינטגרלי ובעל חשיבות רבה בהתפתחות ובהעלאת רמת השירות הרפואי האיכותי.

מכון המחקר החדש, הינו המשך טבעי מורחב למעבדת המחקר ע"ש אלישר הקיימת במרכז הרפואי מזה שלושה עשורים. מכון המחקר בין כותלי המרכז הרפואי יהיה הגדול והמתקדם מסוגו במרכזים הרפואיים בגליל, יאפשר ביצוע מחקרים רפואיים , בסיסים ואפידמיולוגים ע"י רופאים חוקרים, חוקרים, סטודנטים לרפואה וסטודנטים למדעי הרפואה ולתת מענה לעבודות מחקר (מדעי יסוד) של רופאים בהתמחות.

המכון מורכב ממספר מעבדות שהמתעסקות בתחומי מחקר מגוונים:

• המעבדה לחקר המוח
  • המעבדה למחקר גניקולוגי
  • המעבדה לאימונולוגיה מולקולרית ומחלות כליה
  • המעבדה לחקר הלב
  • המעבדה לתרפיה מוליקולרית ותאית
  • מעבדת מחקר המטולוגיה
  • המעבדה להנדסת רקמות
  • המעבדה לחקר אף אוזן גרון
  • המעבדה לגניטיקה
  • המעבדה לנפרולוגיה

כמכון מחקר, אנו שואפים תמיד לעמוד בחזית המדע ולפרוץ דרך בתחום המדע והרפואה, וזה מתאפשר הודות לצוות חוקרים מיומן, סטודנטים בעלי מוטיבציה ומכשור מתקדם.

נושאי המחקר העיקריים הם:

1. חקר המוח

2. גניקולוגיה

3. נפרולוגיה

4. קרדיולוגיה

5. תרפיה מולקולרית תאית

6. המטולוגיה

7. רפואה היפרברית

8. הנדסת רקמות

9. אימונולוגיה

10. חקר הסרטן

הוראה:

במכון המחקר סטודנטים ורופאים מבצעים את עבודות המחקר במסגרות הבאות:

• עבודות גמר במסגרת לימודי הרפואה.
  • עבודות מדעי יסוד לרופאים במסגרת התמחותם (חצי שנה מדעים).
  • עבודות מחקר לתארי מוסמך (M.Sc)
  • עבודות מחקר לתארי דוקטור במדעי הרפואה (Ph.D) ולימודי רפואה משולבים במחקר (MD-PhD).

רוב הסטודנטים במעבדה משויכים אקדמית לפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן הממוקמת בצפת. מיקום המעבדה בגליל המערבי מאפשר גם את השתלמותם של "פרחי רפואה ומחקר" מאורט בראודה ומבתי ספר תיכון בסביבה. משתלמים אלו מבצעים מחקרים בהיקפים שונים כחלק מדרישות הגמר של המוסד בו הם לומדים.

במהלך השנים פורסמו מאמרים רבים, רובם בעיתונים מקצועיים יוקרתיים בינלאומיים וכמובן גם בעיתונות המקצועית המקומית.

מקורות מימון:

המחקרים ממונים בד"כ ע"י תאגיד הבריאות שליד המרכז הרפואי לגליל ומענקי מחקר תחרותיים שמתקבלים מקרנות מחקר מקומיות (משרד הבריאות, המדע) ובינלאומיות.

המחקר במכון לא נתמך ע"י משרד הבריאות או ע"י גוף כלשהו באופן קבוע. אם כי, מעבדות מחקר מקבלות תמיכה רעיונית, מדעית ותקציבית לאחזקה השוטפת של התשתית במכון מהנהלת המרכז הרפואי לגליל בראשותו של המנכ"ל - ד"ר מסעד ברהום.

החוקרים במכון מצליחים להשיג מימון ולגייס משאבים לטובת המחקר ממשרדי הממשלה השונים: (הבריאות, המדע והביטחון), מחברות תרופות וחברות הזנק הקונות שירותי מעבדה, ואף מתרומות שהתקבלו אחרי הגשת הצעות מחקר ושיפוטם ע"י עמיתים. ציוד המעבדות במכון נרכש ברובו הודות לתמיכה הנדיבה של אוניברסיטת בר אילן.

הצלחת המחקר ויעילותו מתאפשרת הודות לשיתוף הפעולה ההדוק בין החוקרים עם הרופאים ומנהלי מחלקות במרכז הרפואי המקדישים זמן ומשאבים למחקר תרגומי במחלקותיהם. תרומות לקידום מכון המחקר או למטרת מחקר ייעודית (פרויקטים ספציפיים) יתרמו רבות להצלחת המחקר במרכז הרפואי לגליל.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לפרופ' חיים פוטרמן, המשנה לדיקן למחקר ומנהל מכון המחקר.

דוא"ל: chaim.putterman@biu.ac.il

טלפון: 04-9107062