פרופ' קרל סקורצקי (אמריטוס)

פרופ' מן המניין Professor
דוא"ל בר-אילן
karl.skorecki@biu.ac.il
תחומי עניין
  • Kidney Health and Disease
  • Health Disparities
  • Human GeneticsAPO
תחום הוראה
נפרולוגיה
תחומי מחקר
גנטיקה של אוכלוסיות
    קורות חיים

קרל סקורצקי, בנם היחיד של ניצולי שואה, נולד והתחנך בטורונטו, שם זכה כבוגר ביה"ס התיכון עם הציון הגבוה ביותר במדינה. את תואר ה- MD ברפואה קיבל באוניברסיטת טורונטו בשנת 1977, עם מדליית זהב מכובדת כאות הצטיינות להישגיו. בהמשך עשה את ההתמחות הקלינית והמחקרית ברפואה פנימית, נפרולוגיה וביולוגיה מולקולארית בבית-הספר לרפואה שבהארוורד, בוסטון. בשנת 1984 חזר לאוניברסיטת טורונטו, שם מונה למנהל נפרולוגיה ופרופסור ברפואה פנימית, פדיאטריה וביוכימיה קלינית. לאחר שבתון של שנה במכון ויצמן, במהלכה חוותה גם משפחת סקורצקי את מלחמת המפרץ, החליטו לעלות לישראל. בשנת 1995 פרופ' סקורצקי הצטרף למרכז רפואי רמב"ם ולפקולטה לרפואה שבטכניון. בין השנים 1995-2005 שימש כמנהל המחלקה לנפרולוגיה שברמב"ם. בין השנים 2000-2015 כיהן גם כמנהל מכון המחקר ע"ש משפחת רפפורט בטכניון.

פרופ' סקורצקי שימש עד לאחרונה כמנהל פיתוח הרפואה והמחקר ברמב"ם, הקריה רפואית לבריאות האדם וכמנהל המעבדה לרפואה מולקולארית בטכניון. כיום פרופ' סקורצקי הנו דיקן הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן בצפת. סקורצקי חוקר תחומים שונים של גנטיקה מולקולארית של האדם, שהבולט בהם הנו גנטיקה של אוכלוסיות. לדוגמא, קבוצת המחקר של סקורצקי הראתה שאוכלוסיית הדרוזים בצפון ישראל מייצגת תמונה עכשווית של האוכלוסיות המגוונות במזרח הקרוב כפי שנראו בימי קדם. כמו כן, בעזרת שילוב גנטיקה של אוכלוסיות עם מחקר ביו-רפואי מתקדם, קבוצת המחקר בראשותו של סקורצקי הצליחה לזהות גם כן את השינויים ברצף גן ספציפי, שמזוהה באופן מובהק עם מחלות כליה ולחץ דם שמשפיעות על כמאה מיליון בני אדם ומסביר את רוב הגברת הסיכון למחלות אלו באוכלוסייה ממוצא אפריקאי. תגלית זו כבר שינתה את הגישה למניעת כשל כלייתי בבני אדם בקבוצת סיכון ועתידה גם להוביל לפריצות דרך בטיפול במחלות כליה ויתר לחץ דם.

עבודתו החדשנית של פרופ' סקורצקי משכה יותר מ- 50 סטודנטים למחקר בהנחייתו, כמו גם מענקי מחקר תחרותיים. תוצאות המחקר פורסמו בכתבי עת מקצועיים מובילים ובספרים נלמדים. סקורצקי גם הוזמן להעביר הרצאות בכנסים מדעיים ובאוניברסיטאות מובילות ברחבי העולם. בנוסף, פרופ' סקורצקי קיבל מספר פרסי מחקר, כמו גם פרסי הצטיינות להוראה. תגליות המחקר שלו משכו עניין ציבורי ותקשורתי רחב, כולל בתכנית "60 דקות", ניוזוויק, נובה, נאשיונל ג'אוגרפיק ואחרים.

לפרופ' סקורצקי ואשתו לינדה חמישה ילדים ו- 19 (נכון ליוני 2023) נכדים שכולם גרים בישראל, באזור חיפה והקריות.

תאריך עדכון אחרון : 15/02/2024